Sa 83 glasa za, 13 protiv i jednim uzdržanim, od 108 prisutnih, Skupština Kosova je danas na vanrednoj sjednici usvojila Rezoluciju o okončanju nadgledane nezavisnosti, iniciranu od strane poslaničke parlamentarne grupe PDK.

Glasanje je počelo nakon debata predstavnika svih parlamentarnih grupa, osim srpske, SLS. Na ovaj način Kosovo je preuzelo odgovornost svih obaveza o okončanju nadgledane nezavisnosti, što je bila i odluka Međunarodne upravljačke grupe (MUG), objavljene u javnosti nakon sastanka u Beču. Očekuje se da će okončanje nadgledane nezavisnosti biti na kraju 2012. godine.

Ovom se Rezolucijom Skupština obavezuje da će izvršiti sve obaveze koji se zahtjevaju procesom okončanja nadgledane nezavisnosti. Tom prilikom i premijer Hashim Thaçi je rekao da će Vlada koju on predvodi biti na raspolaganju ovoj rezoluciji i da će poštovati sve obaveze koje proističu iz nje.

S druge strane tokom sjednice vođstvo Pokreta Samoopredjeljenje je predstavilo svoju protiv rezoluciju ali ona nije ni stavljena na glasanje. Tokom prezentacije rezolucije od strane šefa parlamentarne grupe Samoopredjeljenja, Visar Ymeri je optužio premijera da se ovim dokumentom želi popustiti u dijalogu sa Srbijom i kako je dalje naveo, želi prodati dio Kosova.

Vanredna sjednica Skupštine je pozvana od strane parlamentarne grupe PDK juče tokom sastanka sa predsjedništvom, gdje je i predstavljena rezolucija koja je bila podržana od strane svih ostalih partija, osim Pokreta Samoopredjeljenje.