Savezni ured za socijalno osiguranje je reagovalo na izjave advokata da , kako je navedeno u njihovim izjavama za Albinfo.ch, protiv samozvanih "savjetnika" koji rade s lažnim izjavama i gledaju samo svoj interes i obavještavaju pogrešno kosovske penzionere.

Naime, prema Federalnom uredu Švicarske nije tačno da na osnovu aktuelnih zakona doprinosi kosovskih penzionera mogu biti u potpunosti izgubljeni, ukoliko do 1. aprila 2015. godine se ne uspije realizovati novi sporazum između Švicarske i Kosova.

Albinfo.ch izvještava da Savezni ured za socijalno osiguranje je još jednom objasnilo da doprinosi se mogu izgubiti samo ukoliko pogođene osobe ne zahtijevaju njihov povratak na period do pet godina nakon postizanja dobi za penzionisanje (doba penzionisanja za žene je 64, dok za muškarce 65 godina), odnosno do 5 godina nakon smrti osobe, u slučaju da postoji pravo na nasljedstvo mirovine (mirovine za udovice, udovce ili siročadi).

"Ove podatke Savezni ured za socijalno osiguranje (SUSO) je dao na internetu (vidi upute na kraju dokumenta) početkom 2010. i oni su dati osobama koji zahtjevaju povratak doprinosa", stoji u objašnjenju Saveznog ureda za socijalno osiguranje.

"Uzimajući u obzir ove informacije zainteresovani još jednom trebaju potvrditi izričito da oni i dalje traže povrat doprinosa. Advokati ili samoproglašeni "savjetnici" koji rade s takvim lažnim izjavama, vidi samo vlastite interese i informišu namjerno pogrešno", stoji u saopštenju Saveznog ureda za soijalno osiguranje.

Pouzdane i službene informacije o trenutnoj situaciji u kojoj se nalaze državljani Kosova u odnosu na švicarsko socijalno osiguranje mogu naći ovdje:

Uporedite: http://www.bsv.admin.ch/themen/internationales/aktuell/index.html?lang=de