U selu Labunište, u okolini Struge, na jugozapadu Makedonije, zapaljena je crkva. Prema prvim informacijama, nepoznati počinioci su podmetnuli požar u crkvi, koji je sinoć zahvatio veliki dio tog sakralnog objekta.

Ova informacija je izazvala pažnju jer su posljednjih dana u ovom dijelu zemlje narasle tenzije, nakon što je albansko stanovništvo iz ovog kraja započelo proteste zbog, kao tvrde, uvreda na njihov račun na nedavno odžanom tradicionalnom karnevalu u susjednom selu Vevčani.

S druge strane stanovništvo je intervenisalo na lokalizaciji i gašenju plamena, a kasnije su došli i vatrogasci i lokalizovali požar.

Mještani Labuništa ocjenjuju da nakon i ovakvih incidenata i scenarija stoji neko ko želi pogoršanje situacije i stvaranje loše atmosfere.

„Ovo je jedan scenarij za stvaranje loše slike, posebno za nas Albance jer ovim aktom se želi obmanuti javnost i neko proglasi krivim a da taj nije počinio takva djela. Apelujemo na džavu da ozbiljno priđe problemu i pronađe autore ove strategije“, napominju mještani Labuništa.

Na karnevalu, koji je održan 13. i 14. januara, jedna od maski je na satiričan način ismijavala svetu knjugu muslimana Kur'an.

Proteklog vikenda albansko stanovništvo predvođeno muftijstvom iz Struge održalo je proteste na kojima je pozvalo na revanšizam zbog uvrede islamske vjere.

Islamska verska zajednica je u saopštenju zatražila izvinjenje od lokalnih vlasti Vevčanazbog neumjesne šale, a od državnih organa da preduzmu mjere da bi se kaznili oni koji vrijeđaju albansko islamsko stanovništvo, posebno zato što država finansira festival.

Gradonačenik Vevčana je odbio da se izvini, objašnjavajući da se radi o tradicionalnom načinu ismijavanja raznih dešavanja u društvu i da nije bilo upereno ni prema jednoj zajednici u zemlji.

Jedini državni funkcioner koji se oglasio je vicepremijer za sprovođenje Okvirnog sporazuma, koji je zatražio da nadležne institucije kanališu strast i pri tom istakao da ne želi da optužuje ni jedne ni druge za incidente.

Protekle noći, nepoznati počinioci oskrnavili su prvo četiri metra visoki krst na crkvi u selu Oktisi, a zatim i sprejem ispisali grafit "Smrt Kaurima".

Zbog straha od međuetničkih incidenata policija je u toku dana patrolirala u tom selu, ali do sinoć nije bilo tenzija.

U srijedu će zbog tenzija u Strugi zasjedati Komitet Sobranja za međunacionalne odnose, a poslanici smatraju da su tenzije izazvane ličnim željama nekih lokalnih moćnika da prikupe koji politički poen.