Zakon o historijskom centru Prizrena uzburkao je javnost i izazvao protest domaćih nevladinih organizacija koje smatraju da pomenuti Zakon favorizuje SPC.

Svrha Zakona o historijskom centru Prizrena je, kako je navedeno u njegovom Nacrtu, zaštita, očuvanje i unaprijeđenje kulturnog i vjerskog naslijeđa historijskog centra Prizrena kao i njegovog kontrolisanog razvoja.

Ovim zakonom, koji je još uvijek na razmatranju, želi se promocija Prizrena kao grada sa kulturnim i duhovnim vrijednostima od lokalnog i međunarodnog značaja, a njegovo usvajanje proizilazi iz plana bivšeg međunarodnog posrednika Martyja Ahtisaarija.

Nacrtom zakona, upravljanje historijskim centrom Prizrena predviđeno je i zasniva se na njegovoj zaštititi i očuvanju, uključujući kulturno i prirodno naslijeđe, kulturnu raznolikost njegovog tradicionalnog urbanog karaktera.

Zakon predviđa i da opština Prizren osnuje Komitet za kulturno naslijeđe historijskog centra Prizrena, koji treba da nadgleda i savjetuje o aktivnostima u tom centru, a koji je u obavezi da traži saglasnost Srpske pravoslavne crkve za svaku aktivnost koja će uticati na imovinu SPC u historijskom centru Prizrena.

Komitet će biti sastavljen od sedam članova, pri čemu će po jednog birati islamska zajednica, Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva, a u njegovom sastavu će biti i predstavnik Opštinske kancelarije zadužene za zajednice i povratak.

Protiveći se tom zakonu, par hiljada građana protestvovalo je u nedelju, 29. januara, u Prizrenu, a organizatori skupa ochenili su da je Zakon o historijskom jezgru Prizrena "diskriminatorski i daje privilegije Srpskoj pravoslavnoj crkvi".

Protest na centralnom gradskom trgu Šadrvan pod motom "Ne želimo zakon" počeo je petnaestominutnim ćutanjem da bi u nastavku protesta predstavnici civilnog društva i građani najavili još oštrije mhere protivljenja ako Skupština usvoji ovaj prijedlog zakona.

Na skupu je izraženo uvjerenje da je ovaj prijedlog zakona diskriminatorski i da ne treba da bude usvojen u Parlamentu.

Historijski centar Prizrena podrazumijeva, kako je precizirano u Nacrtu zakona, zaštitnu zonu grada koja obuhvata objekte i komplekse objekata od urbanističkih, kulturnih, historijskih, umjetničkih i ekonomskih vrijednosti.

U zoni se nalaze značajni kulturno-historijski spomenici među kojima je mnoštvo crkava SPC i džamija.

Konzervacija i razvoj historijskog centra Prizrena se obavlja u skladu sa Konvencijom UNESCO-a o zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa i univerzalnom Deklaracijom UNESCO-a o kulturnoj raznolikosti.