Zvaničnici u Prištini ponovili su svoj stav da rješenje pitanja sjevera zemlje leži u Ahtisaarijevom planu, i tako odbacili alternativna rješenja, uključujući i plan sa četiri tačke srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Iz Vlade Srbije međutim ponavljaju da je dijalog jedini način kako da se riješe pitanja na relaciji Priština - Beograd.

Ahtisaarijev plan je jedina ponuda kosovskih institucija za pronalazak rješenja o sjeveru Kosova. Normalizacija stanja, što podrazumijeva organizaciju opštinskih izbora, formiranje opštine Sjeverna Mitrovica, uspostaljvanje reda i zakona uslovi su Međunarodne upravljačke grupe za okončanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti do kraja ove godine.

Predsjednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, kaže da je neprihvatljivo svako rješenje koje bi bilo u suprotnosti sa Ahtisarijevim planom, na osnovu kojeg je inače proglašena nezavisnost Kosova u koordinaciji za zapadnim saveznicima.

„Svjesni smo da usvojen plan predsjednika Ahtisaarija, kao i ostali zakoni, nude optimalno rješenje za prava i slobode manjinskih zajednica na Kosovu. To je plan za njihovu integraciju u institucionalni život Republike Kosova i za nešto drugo nema potrebe“, kazao je predsjednik Skupštine, Krasniqi.

Očekuje se da će i Skupština Kosova u utorak usvojiti rezoluciju kojom se potvrđuje opredjeljenost institucija za sprovođenje obaveza iz Ahtisaarijevog plana.

Taj dokument koji je predložila Demokratska partija Kosova (PDK) podržava većina političkih stranaka. Protiv rezolucije je samo Pokret Samoopredjeljenje. Visar Ymeri iz ovog pokreta ističe da nema potrebe da Skupština obećava već da treba da radi svoj posao na osnovu Ustava Kosova. Ali i Ymeri smatra da su drugačiji planovi o nekom posebnom rješenju za sjever rizični i neprihvatljivi.

„Državu Kosovo ne možemo graditi na osnovu želja Srbije, jer u tom slučaju ne bismo ni imali državu. Provođenje njihovih planova značilo bi da se sjeveru da neki poseban status koji bi bio autonoman, kako politički tako i finansijski. Protiv smo takve podjele, kao što smo bili protiv etničke podjele koju predviđa i Ahtisaarijev plan“, naglašava Ymeri. 

RSE