Vlada Kosova je poduzela inicijativu za promjenu Zakona o pušenju, gdje glavni koncept promjena predstavlja stvaranje stopostotnih prostora gdje neće biti pušenja u svakom objektu, počevši od institucija pa sve do poslovnih prostora.

Iako je izvršna vlast podnijela inicijativu za promjenu i dvije tačke koje su veoma važne u Zakonu, gdje je riječ o nadzoru njegovog izvršenja i izvršenju kazni za koje se upozorava da će biti sve oštrije, predstavnici biznisa na Kosovu su veoma uznemireni povodom ove najave.

Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o pušenju za list Koha Ditore je potvrdio predstavnik Ministarstva zdravlja (MZ), koji je sponzor ovoga Zakona, koji su također najavio da su zahtjevi za njihovo amandamentiranje sada predati i putem pisam koje je predato Kancelariji premijera Hashima Thaçija.

Faik Hoti, direktor Departamenta za odnose s javnošću u MZ, rekao je da je inicijativa za promjenu Zakona došla zbog poteškoća u njegovoj provedbi na terenu i stoga se očekuje da će novi zakon osigurati oštrije mjere u najmanje tri njegova polja.

"Zahtjevi za promjenu imaju veze sa prostorima sa ili bez duvana, onda na polju nadzora provedbe Zakona kao i primjeni kaznenih odredbi", naglasio je Hoti.

On je pojasnio da će se prvo menjati član koji određuje da u hotelima prostor za pušenje bude 70 posto a prostor gdje se ne može pušti 30 posto, pod uslovom dobrog sistema za pročišćavanje vazduha, dok će se novim zakonom tražiti 100 posto prostora bez pušenja bez obzira na objekat.