Nedavni sukobi između partije premijera Hashima Thaçija i Pokreta Samoopredjeljenje vode Kosovo prema polarizaciji političke scene.

Žestoka rasprava koja se odvija između PDK i stranke Albina Kurtija, korišćenjem raznih optužbi na račun drugih, vidi se kao takmičenje stranaka kako bi osvojili što više političkih poena a i timie odvojili na dva bloka kosovsku politčku scenu, piše list "Zëri".

Nadalje, podjelu na blokove također pridonose i političari iz Tirani, koji su se već podijelili u dvije grupe. Premijer Sali Berisha je izišao javno podržao Hashima Thaçija, dok je lider socijalista podržao lidera Samoopredjeljenja, Albina Kurtija.

Analitičari u Prištini navode da nedavna politička zbivanja, a posebno organizacija dva protesta od strane Pokreta Samoopredjeljenje, i uzastopnih ultimatume za "špijuniranje" sa Srbijom, govore o polarizaciji političke scene na Kosovu.

"Žestoka rasprava koje se odvijaju između vladajuće stranke i stranke Albina Kurtija, ima za cilj povećati broj glasova za buduće izbore. Normalno sve to govoriti o polarizaciji, koja se sve više uviđa", rekao je analitičar Ardian Arifaj.