Koalicija nevladinih organizacija pozvala je na protest u Prizrenu u nedjelju protiv donošenja Zakona o historijskom jezgru Prizrena.

Tokom konferencije za medije u Prizrenu, predstavnici koalicije NVO su ponovili stav da Prizren nema potrebe za takvim zakonom, koji, kako smatraju, stvara posebne poogodnosti za jednu vhersku zajednicu - Srpsku pravoslavnu crkvu.

Arben Shala je u ime ad hoc koalicije NVO kazao da protest organizuju civilno društvo i građani nezavisno od svojih politčkih, vjerskih ili etničkih opredjeljenja odnosno pripadnosti.

"Ne želimo zakon zato što Kosovo ima napredno zakonodavstvo i adekvatne institucije zaštite kulturnog nasleđa, dok je najveći problem nepoštovanje i neostvarivanje zakona. Ako se ne poštuju postojeći zakoni, šta nam garantuje da će se novi zakon ostvarivati", upitao je Shala na konferenciji za medije.

Po njemu, Zakon o historijskom jezgru Prizrena "nema za cilj očuvanje kulturnog nasleđa, već stvaranje novih situacija koje favorizuju određenu vjersku zajednicu što jasno predstavlja diskriminaciju za građane Prizrena", ocjenio je Ssalja.

Protest će početi u 13 časova na trgu Šadrvan gdje će biti izneti argumenti protiv zakona. Zatim će se desetominutnim ćutanjem izraziti negodovanje i neslaganje. Shala je kazao da je incijativa dobili veliku podršku skoro svih političkih partija u Prizrenu, nevladinih organizacija i udruženja.

Zakon o historijskom jezgru Prizrena je jedan od propisa predviđenih planom Martija Ahtisarija koji je osnova pravnog uređenja Kosova.