U švicarskom Davosu sutra će biti zatvoren Svjetski ekonomski forum, a da sve ne protekne samo u suhoparnim govorima političara i biznismena potrudile su se danas, pretposljednjeg dana foruma, tri aktivistkinje pokreta Femen iz Ukrajine.

One su, gole do pojasa kao i uvijek kada se radi o protestima ove organizacije, pokušale da upadnu na jedan od skupova za koji su važile pozivnice kako bi svjetskim moćnicima skrenule pažnju na probleme siromašnih, ali ih je policija sprječila u tome i privela.

Na temperaturi oko nule u Davosu u kojem svake godine dolazi svjetska elita, Ukrajinke su se poskidale i popele na zaštitnu ogradu, prije nego što su uhapšene.

Tomas Hobi, portparol davoske policije, izjavio je da su tri žene odvedene u policijsku stanicu gdje su im provjerena lična dokumenta.

- Rečeno im je da nisu imale dozvolu da protestvuju i da će biti oslobođene kasnije - naveo je Hobi.

Aktivistkinje Femena, koju su "slavu" prvobitno stekle golim demonstracijama u Ukrajini, u posljednje vrijeme počele su da proteste održavaju i u inostranstvu.

Demonstracije su u Davosu održali i pripadnici pokreta "Okupiraj", koji je rođen prošle godine tokom protesta na Wall Streetu, a kasnije se proširio na veći dio svijeta.