Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je da je vrijeme referenduma na Kosovu odavno prošlo i da kosovske vlasti neće reagovati na njegovo održavanje na sjeveru Kosova.

"Prošlo je vrijeme referenduma. Na kraju krajava oni (Srbi na sjeveru Kosova) mogu održati referendum, ali to neće imati nikakve pravne posljedice. Mi ćemo to potpuno ignorisati“, istakao je Rexhepi u emisji Dogovor KIM radija.

Govoreći o sprovođenju sporazuma o slobodi kretanja, koji je postignut sa srpskim vlastima u Briselu, Rexhepi je istakao da je cilj bio da se olakša kretanje svih građana.

"Cilj je bio da se sloboda kretanja olakša, a ne da se otežava i to su standardi EU. Međutim, to se nije dogodilo jer je srpska strana uvijek tražila neke razloge", rekao je Rexhepi.

On smatra da je jedan od razloga što Srbija nije dobila status kandidata urpavo to što nije implementirano ono što je dogovoreno i uvijek je trebalo, kako kaže, "da se na Srbiju vrši pritisak".

Rexhepi je spomenuo i vlasnike automobila sa registarskim tablicama RKS koji prilikom ulaska u Srbiju plaćaju 30 eura u dinarskoj protivvrednosti. Paralelno s ovim i kosovska strana ima pravo reciprociteta za tablice i to je u skladu sa sporazumom u Evropkoj komisiji.

"Mi imamo pravo, ali nismo se htijeli vraćati unazad, jer smo do sada priznavali srpske tablice. To je sa naše strane bio gest dobre volje, ali ukoliko se ovako nastavi, mi ćemo ovo upotrebiti", rekao je Rexhepi.