Lideri skoro svih parlamentarnih partija su se okupili u petak u restoranu "Liburnia", kako bi potpisali političku Deklaraciju u znak podrške kraju nadgledane nezavisnosti.

Prema izvorima, "Koha Ditore" sastanku su prisustvovali premijer Hashim Thaçi, predsjednik LDK Isa Mustafa, prvi zamjenik AAK-a, Blerim Shala, potpredsjednica AKR-a, Mimoza Kusari, predsjednik PD, Ferid Agani kao i predstavnici manjinskih partija.

Izvor je rekao da sastanku nije prisustvovao predstavnik "Samoopredjeljenja", iako je prema riječima Thaçija on lično kontaktirao "Samoopredjeljenje" kako bi ih pozvao da prisustvuju, ali nije dobio odgovor. Takođe sastanku nije prisustvova i predstavnik Pokreta Ujedinjenje.

Izvor dalje kaže da se sastanak završio potpisivanjem Deklaracije od strane lidera parlamentarnih partija, u kojoj se navodi da stranke podržavaju stav Međunarodne upravljačke grupe (MUG) na sastanku u Beču, koji je održan prošlog ponedjeljka, kako bi završio proces nadgledane nezavisnosti na Kosovu do kraja ove godine.

Politička deklararacija, za koju kažu da od prisutnih nije potpisao samo predsjednik SLS-a, Slobodan Petrović, sadrži dvije tačke.

U prvoj tački stoji da lideri izražavaju podršku i predanost kako bi se postigli brz, potpun i uspješan napredak ka cilju - završetku nadgledane nezavisnosti, izražavajući spremnost ispunjavanja preduslova, koji uključuju potrebne ustavne i zakonske promjene.

U drugoj tački poziva se Vlada Kosova da u konslutaciji sa političkim parlamentarnim partijama, predstavnicima MUG i međunarodnim civilnim predstavnikom, prirotetno pripreme i precesuiraju potrebne ustavne i zakonske amandmane.

U potpisanoj deklaraciji lideri su izrazili spremnost ispunjavanja svih obaveza Ahtisaarijevog paketa, kojeg su naveli kao potrebnim za postizanje nevedenog cilja, kraja nadledane nezavisnosti.