Kosovski Srbin Radiša Vučinić iz sela Zupče, koga je Eulex juče uhapsio pod optužbom za ubistvo kosovskog policajca prošlog ljeta, večeras je oslobođen.

Advokat Zeqir Magjuni je rekao da je međunarodni sudija Eulexa večeras odbio zahtjev javnog tužioca i oslobodio Vučinića, koji je bio osumnjičen za ukupno šest krivičnih djela vezanih za ubistvo kosovskog policajca Envera Zymberija prošlog ljeta.

Magjuni je rekao Tanjugu da je Vučinić oslobođen odgovornosti, da je odbijen zahtjev da mu se odredi pritvor i da nisu postojali dokazi ni za jedno od šest krivičnih djela za koje je bio osumnjičen a za koje mu je pretila kazna od 40 godina robije.

Saslušanje Vučinića obavljeno je u zgradi Vrhovnog suda Kosova u Prištini a on je bio osumnjičen za nekoliko krivičnih djela među kojima su ubistvo, pokušaj ubistva, napad na službeno lice pri vršenju dužnosti, neovlašćeno nošenje oružja.

Po riječima njegovog advokata dokazano je da Vučinić nije bio učesnik incidenta ljetos kada je ubijen jedan pripadnik specijalne jedinice Kosovske policije "ROSU“ nadomak Zubinog Potoka.

Vučinić je uhapšen u albanskom selu Čabra na sjeveru Kosova u trenutku kada je došao da u tamošnjoj kancelariji reguliše kosovska dokumenta.

Interpol je, na zahtjev Eulexa, krajem oktobra prošle godine raspisao poternicu za šestoricom Srba osumnjičenih za ubistvo policajca.

Na poternici su Slobodan Vučinić, Ratomir Božović, Radovan Radić, Milovan Vlašković, Dušan Jovanović i Radomir Kasalović.