Proljeće će biti vrijeme unutarnjih izbora u partiji premijera Hashima Thaçija, Demokratskoj Partiji Kosova (PDK), koja nije održala redovan izborni kongres još od 2005. Upravni savjet ove partije će se danas sastati, gdje se očekuje da će pitanje izbora biti jedno od pitanja o kojem će se raspravljati.

Potpredsjednik PDK za organizacijska pitanja, Rrustem Mustafa rekao je za Radio Kosova da odluka o početku izbora nije još donesena, ali debata o tome je već počela.

"Upravni odbor danas ima sastanak, još nema odluke, no o izborima je već započela rasprava i vjerujem da će se početkom ljeta završiti. Nemamo je na dnevnom redu, ali sve je moguće...", rekao je on.

No, Mustafa je potvrdio da će trenutni predsjednik PDK-a, Hashim Thaçi imati protivkandidata ne Šestom izbornom Kongresu koji će se održati na ljeto, nakon štos e završe izbori po podružnicama Partije i drugim forumima.

S druge strane, Demokratska partija Kosova nije održala redovne unutarpartijske izbore od 2005. godine. 2010. kao obavezu za ulazak u opšte izbore PDK je održala Peti Izborni Kongres, na kojem je potvrdila nastavak mandata vodećih struktura partije.