Kosovu ne treba nikakva zastupljenost na regionalnim i međunarodnim inicijativama, ako bude "prisiljeno" odreći se imena "Republika". Ovo uvjerenje su izrazili zastupnici tri opozicione partije u četvrtak, kada se očekivao dolazak na Kosovu posrednik u EU u tehničkom dijalogu Priština-Beograd, Robert Cooper.
Bivši ministar vanjskih poslova, sada član LDK, Skënder Hyseni, iskazao je bojazan da će Kosovo postati druga Palestina, ukoliko pristane da prihvati koncesije za svoju državnost.

On to argumentira činjenicom da države koje sada imaju neutralan pristup spram statusa Kosova će i nadalje nastaviti tako da tretiraju Kosovo i u budućnosti nikada neće prihvatiti državnost.

"Fusnota, naime svi oni koji sada 'betoniraju' neutralnost prema statusu je štetna i ometaće i blokiraće daljnja priznanja države Kosova, jer će se svijet naviknuti s Kosovom kao državom koja ima polovičan status kao Palestina. Stoga, Kosovo ne smije prihvatiti nikakvo djelimično rješenje", rekao je on.

Dan ranije, kako smo pisali šefica pregovaračkog tima, Edita Tahiri je potvrdila za "Koha Ditore" da se naša strana složila da se Kosovo na regionalnim predstavljanima piše bez Republika i sa jednom fusnotom.