Premijerka Australije Julia Gillard na jedvite jade se probila kroz gnjevnu masu boraca za prava starosjedioca koji su opkolili restoran u Canberi gdje je ona dodjeljivala nagrade povodom Nacionalnog dana Australije.

Oko 200 demonstranata je udaralo pesnicama o prozore restorana dok su Julia i lider opozicije Tony Abbott učestvovali u proslavi.
 
Potom je pedesetak policajaca izvelo Gillardovu i Abotta na sporedna vrata. Međutim, prilikom probijanja kroz demonstrante, premijerka se saplela i izgubila cipelu, pa ju je jedan od tjelohranitelja obgrlio i tako sproveo do kola, štiteći je od ljutite mase.
 
Demonstracije su organizovane u znak protivljenja obilježavanju Nacionalnog dana Australije a povodom položaja takozvane Šatorske ambasade Aboridžina - kolonije šatora i privremenih skloništa koja se nalazi u Canberi, glavnom gradu Australije.
 
Danom Australije obilježava se dolazak prve grupe britanskih kolonista u Sidney, 1788. godine. Mnogi Aboridžini taj događaj nazivaju "Danom Invazije", s obzirom da su se Britanci naselili a da prethodno nisu imali nikakav sporazum sa starosjediocima kontinenta.
 
Šatorska ambasada danas slavi 40 godina postojanja, a prava meta gnjeva demonstranata bio je, kako se čini, lider opozicije Abbott, koji je nedavno izjavio da je vrijeme da Šatorska ambasada "bude iseljena".

Starosjedioci su ispred restorana uzvikivali "Sramota" i "Rasisto". Gilard se iz gužve izvukla nepovrijeđena.
 
"Jedina stvar koja me u cijeloj priči ljuti jeste to što je (protestima) skrenuta pažnja sa tako divnog dogadjaja" kao što je dodjela nagrada povodom Dana Australije, rekla je Gilardova novinarima, ocjenivši za sebe da je "prilično žilava".