Demokratskom savezu Kosova (DSK/LDK), koji je započeo proces promjene svog statuta, prema riječima nekih njegovih dužnosnika, nije trebalo puno muka da se predlože preporuke za njegovu izmjenu i dopunu. Nezadovoljni članovi unutar ove partije su otkrili da su prijedlozi za izmjene i dopune statuta plagijat iz statuta Demokratske stranke predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Koha Ditore je osigurala dokument kojim su članovi LDK napravili upoređenje statuta LDK sa statutom partije Tadića. U uspoređenju se vidi da član 8, 13, 15, 17, 19, 26 i 51 koji reguliraju obveze i odgovornosti predsjednika stranke su uzeti iz Statuta stranke predsjednika Tadića.

U komparativnom dokumentu se navodi da su "svi članovi LDK koji su predloženi od strane Isa Mustafe i njegovog tima za izradu novog statuta, u susretima s podružnicama u posljednjih desetak dana, uzeti iz statuta Tadićeve partije.

Posebno se navode članovi 8, 13, 15, 17, 19, 26 i 51, koji uglavnom reguliraju prava i obaveze članova LDK, odgovornosti predsjednika LDK i definiraju popis propisa o radu koji trebaju dati organi partije”.