Bivši predsjednik Kosova, Fatmir Sejdiu može biti svjedok u jednom od procesa koje je započeto u Specijalnom tužilaštvu od strane zaštićenog svjedoka Nazima Bllace.

List "Bota Sot" pozivajući se na svoje izvore da intervju bivšeg predsjednika Sejdiua datog za list "Koha Ditore" dana 28. decembra može poslužiti kao materijalni dokaz tužiocu Mauriciu Salustru za jedan drugi sudski proces koji se očekuje da će biti uskoro podignut od strane Specijalnog Tužilaštva Kosova i to od strane tužioca Mauricia Salustra.

Sve je počelo prije godinu dana kada je depeša "WikiLeaks-a" otkrila je da je premijer Hashim Thaçi nakon javnog nastupa Nazima Bllace zatražio od predsjednika Fatmira Sejdiua da demantuje sve tvrdnje za zločine koje je iznio Nazim Bllaca

Fatmir Sejdiu, godinu dana nakon ostavke na mjesto predsjednika je priznao ovu činjenicu.

"Da otvorena je ova tema. Bio sam principijalan i uvijek sa htio da pitanje ovlašćenja bude odvojeno i poštovano i da nema upliva politike", rekao je Sejdiu u intervjuu.

Kako se vidi iz priloženog bivši predsjednik Sejdiu je priznao činjenicu da "je otvorena tema" od strane premijera Hashima Thaçija i da je on principijalan po pitanju ovlasti da ne bude uplita politike u sudski proces.