Koalicija ad-hock NVO-a za Zaštitu Historijskog centra Prizrena na konferenciji za medije održanoj juče objavila je poziv na protest u kojem poziva građane da se suprotstave nacrtu-zakona za Historijski centra Prizrena.

Protest će se prema organizatorima održati 29. januara, u nedjelju, sa početkom u 13:00 a okupljanje će biti u Šadrvanu u Prizrenu. Prema riječima čelnika NVO koalicije, odluka za protest je donijeta nakon konsultacija sa relevantnom grupom građana koji su izrazili spremnost da podrže proteste.

"Zahtjevi civilnog društva su da se ovaj nacrt-zakona odbaci, onako kako je zatražen peticijom od preko 10.000 potpisa građana Prizrena. Protest 29. januara je najavljen kako bi posvjedočio da građani Prizrena neće prihvatiti ovaj nacrt-zakona iako on bude usvojen u Skupštini Kosova. Štaviše, ova građanska organizovanost će biti i upozorenje državnim institucijama da će građani Prizrena izraziti neposlušnost nad efektima ovog zakona ukoliko on bude usvojen i stupi na snagu".

Na konferenciji za novinare je najavljeno da će ovaj zakon biti predat i Ustavnom sudu ako stupi na snagu. Koalicija NVO-a je obajvila da je podnesak za Ustavni sud već pripremljen i u njegovom spremanju učešće su uzeli eminentni domaći i strani ekspertirazvoju eminentnih stručnjaka nazočili nacionalnih i međunarodnih.