Barikade na putevima predstavljaju ogroman nerješen problem i moramo da vidimo dalji napredak na tom planu. Srbi na sjeveru Kosova imaju pravo da promovišu svoje interese i izražavaju zabrinutost, međutim, blokade predstavljaju stalni rizik za eskalaciju sukoba i nasilje - kaže za “Blic” Štefan Fule, evropski komesar za proširenje.

Tek nešto više od mjesec dana ostalo je Srbiji da ispuni uslove koje je za dobijanje statusa kandidata postavio Evropski savjet. Zamoljen da objasni šta se od Srbije očekuje, komesar File ističe da je od ključne važnosti: učešće Kosova u regionalnim forumima, primjena sporazuma postignutih u dijalogu Beograd-Priština i omogućavanje Eulexu da ispuni svoj mandat na cijelom Kosovu, što podrazumjeva slobodu kretanja za Eulex.

- Dijalog o regionalnom predstavljanju Prištine odmakao je daleko i smatramo da je kompromis dostižan. Radi se o tome da se postigne dogovor o praktičnom rješenju koje je obostrano korisno. Ne bih da nagađam šta će se dogoditi na sastanku Evropskog savjeta, ali želim da zamolim sve uključene strane da ne kalkulišu nego da učine sve da bi se postigao sporazum - kaže Fule.

Barikade još nisu uklonjene uprkos pozivu predsjednika Srbije. Da li je realno očekivati da će Brisel pokazati više razumjevanja za strah lokalnih Srba od nametanja prištinskih institucije?

- Poznati su nam napori i izjave Beograda usmereni na to da smire situaciju na terenu. Neke barikade su još tamo, iako se jedna nalazi na samoj teritoriji Srbije a Beograd ima sva ovlašćenja da je ukloni. Blokade puteva spriječavaju slobodu kretanja i onemogućavaju Eulexu da obavlja svoje dužnosti na severu Kosova. To je protivno mandatu koji su Eulexu dale svih 27 članica EU.