Napeto u Persijskom zalivu. EU uvela embargo na uvoz iranske nafte, a Teheran najavio zatvaranje Ormuskog moreuza. SAD to ne daju...

Evropska unija i zvanično je juče uvela sankcije na iransku naftu i zamrzla imovinu Iranske centralne banke. Teheran je odgovorio da će, kao što je i obećao, zatvoriti Ormuski moreuz, najvažniju rutu za transport nafte u svijetu. Kad se to dogodi, sukob svijetskih razmera biće neizbježan, jer su SAD i njihovi saveznici najavili da neće tolerisati zatvaranje moreuza.

Diplomate svih 27 država članica EU u Briselu dogovorile su se da Iranu uvedu embargo, koji odmah stupa na snagu i odnosi se na nove ugovore za sirovu naftu i naftne derivate, dok će ranije sklopljeni ugovori važiti do jula ove godine. U EU je, takođe, odlučeno da se zamrznu novčana sredstva Iranske centralne banke u inostranstvu. Obje mjere uvedene su da bi Iran pristao na pregovore o spornom nuklearnom programu, za koji Zapad vjeruje da služi u vojne svrhe, dok Teheran tvrdi da je namenjen isključivo civilnim potrebama.

Iran je, očekivano, na sankcije odgovorio pretnjama.

"Ako se dogodi bilo kakav prekid u vezi s prodajom iranske nafte, Moreuz Ormuz će definitivno biti zatvoren", izjavio je Mohamed Kosari, zamjenik predsjednika Odbora iranskog parlamenta za spoljne poslove i nacionalnu bezbjednost.

Iako je Iran, poslije odlaska američkog nosača aviona „John Stenis“ iz Persijskog zaliva u decembru, upozorio SAD da ne šalju drugi, nosač „Abraham Linkoln“ baš je juče prošao kroz Ormuski moreuz. On se pridružio američkoj Petoj floti, koja patrolira u tom području, u sklopu koje je već jedan nosač aviona „Carl Winson“.

Inače, kroz Ormuski moreuz prolazi više od trećine naftnih tankera na globalnom nivou i petina ukupne količine nafte proizvedene u svijetu. Iran je drugi svijetski proizvođač nafte, ispred koga je jedino Saudijska Arabija, koja je saveznik SAD na Bliskom istoku.