Predsjednik Sjedinjenih američkih država Barak Obama saopštio je javnosti nominaciju Tracey Ann Jacobson za ambasadoea SAD-a na Kosovu, saznaje "Koha ditore". Ovo je zvanično saopštenje Bijele kuće u komje se navode nove nominacije za koje se predsjednik Obama odlučio u okviru izmjena u svojoj administraciji, kao i o predstavničkim položajima u nekim državama u svijetu.

Ambasadorka Jacobson, u okviru službe visokog diplomate, momentalno obavlja posao kao zamjenica direktorke Instituta za vanjske poslove.

Prema zvaničnim informacijama Bijele kuće Jacobson je prije bila ambasadorka SAD u Tadžikistanu (2006-2009) i u Turkmenistanu (2003-2006), dok je prije obavljanja ove dužnosti bila i zamjenica šefa misije u američkoj ambasadi u Rigi (Latvija).

Ambasadorka Jacobson bila je i zamjenica izvršnom sekretaru u Savjetu za nacionalnu sigurnost, a radila je i kao diplomata u Seulu u Južnoj Koreji, u Masau na Bahamima i u Moskvi u Rusiji. Nakon potvrde od Senata, Tracey Ann Jacobson če zamjeniti Christophera Della, aktuelnog ambasadora SAD na Kosovu koji tu dužnost obavlja od 2009, a prema ranije obavljenim informacijama "Koha ditore", Dell očekuje da nastavi misiju u Njemačkoj, kao zamjenik komandanta američke vojske za Afriku, čiji je štab smješten u Štutgartu.