Evropska unija je zadala prilično teške standarde, koji su dobri za zdravlje i snagu demokratije, saopšteno je iz State Departmenta.

SAD ohrabruju zemlje Zapadnog Balkana da "ispune visoke standarde Evropske unije (EU)" i podržavaju "normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Ona je na redovnom brifingu za novinare u Washingtonu, odgovarajući na pitanje kako će novi odnosi Hrvatske i EU, nakon referenduma u toj zemlji o pristupu evropskom bloku, utjecati na region, rekla da SAD decenijama podržavaju integraciju svih balkanskih zemalja u evropske institucije.

"Nadajmo se da će to dati podsticaj drugim balkanskim zemljama u njihovim evropskim aspiracijama. EU je zadala prilično teške standarde, koji su dobri za zdravlje i snagu demokratije. Prema tome, ohrabrujemo te zemlje da nastave da rade s EU i ispune te visoke standarde", kazala je.

Nuland je čestitala Hrvatskoj na rezultatima referenduma o ulasku zemlje u EU, na kojem je većina podržalo članstvo, rekavši da je to još jedan pozitivan korak Hrvatske ka EU.
Dodala je da je Hrvatska učinila mnogo posljednjih godina na uspješnoj primjeni reformi i ispunjavanju kriterija za članstvo.

Rekla je da je "normalizacija odnosa Srbije i Kosova dobra za obje zemlje i za region" i da SAD podržava dijalog koji je u toku.

"To je ključna komponenta puta prema prijemu u EU koji je Brisel odredio", istakla je Nuland odgovarajući na pitanje da li je Srbija zaslužila da dobije status kandidata u martu.

Govoreći o telefonskom razgovoru američkog državnog sekretara Hillary Clinton i predsjednika Srbije Borisa Tadića, ona je navela da je namjera Clinton bila da ohrabri i podrži Tadića "u svemu što čini da dovede Srbiju u EU".

Al Jazeera