U Beču će danas biti održan sastanak Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, na kojem bi, prema pisanju medija, jedna od tema mogla biti i agenda okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova tokom ove godine.

 

Međunarodnu upravljačku grupu za Kosovo čine predstavnici 25 država, koje su priznale Kosovo i njen je zadatak nadgledanje ostvarivanja plana Martija Ahtisaarija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sastankom u Beču, na kome će učestovati i premijer Kosova Hashim Thaçi, predsjedavaće međunarodni civilni predstavnik za Kosovo Piter Feith.

Koha ditore danas piše da će šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Feith zatvoriti svoju kancelariju u Prištini krajem godine, pa će tako supervizor nadgledane nezavisnosti Kosova završiti svoj mandat bez primjene Ahtisaarijevog plana na Kosovu.

List prenosi i da su dvojica evropskih diplomata u Prištini ukazala da bi nadgledana nezavisnost Kosova mogla da se okonča i bez primjene Ahtisaarijevog paketa za sjever.

Ambasador Njemačke Ernst Reichel ocjenio je da je nemoguće rješiti problem na sjeveru u ovoj godini, a bilo bi nepravedno odložiti zaključak o završetku supervizije za Kosovo.

Francuski ambasador Jean Fransoa Fitou najavio je da će faza nadgledane nezavisnosti biti završena ove godine, ali da građani Kosova ne treba da budu previše entuzijastični zbog toga.