Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta Jelko Kacin kaže da blokada prelaza u organizaciji pokreta Samoopredjeljenje nanosi veliku štetu Kosovu.

"Mnogo truda je uloženo da se barikade sa sjevera Kosova uklone. Priština ne smije da dozvoli da se sloboda kretanja sada narušava i južno od reke Ibar", rekao je Kacin danas tokom rasprave o nacrtu rezolucije o Kosovu i Nacrtu rezolucije o Makedoniji u Odboru EP za spoljne poslove, saopšteno je iz EP.

On je ujedno pozdravio najavu šefice prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edite Tahiri da je "moguće pronalaženje kompromisnog rješenja u vezi s predstavljanjem Kosova u regionalnim i međunarodnim forumima".

Kacin je, takođe, tokom rasprave o nacrtu rezolucije o Makedoniji, rekao da dijalog Beograda i Prištine daje pozitivan primjer za rješenje pitanja imena bivše jugoslovenske republike.

"Imamo primer Srbije i Kosova, koji su svojevremeno bili u ratu, da bi danas uspješno vodili dijalog i poslije manje od godinu dana bili na ivici pronalaženja kompromisa u vezi s nizom praktičnih pitanja, uključujući pitanje upotrebe kompromisnog imena Kosova u regionalnim organizacijama", rekao je on, ocjenivši da se rješenje za pitanje imena Makedonije mora naći što prije kako bi ta zemlja mogla da se pridruži NATO-u i otpočne pregovore o članstvu u EU.

Kako je navedeno u saopštenju, Kacin je tokom rasprave čestitao izvestiteljki za Kosovo Ulrike Lunaček na izbalansiranom i dobrom izvještaju i istakao značaj nedavne posjete Prištini evopske komesarke Sesilije Malmstrom, koja je tom prilikom zvanično otvorila dijalog o ukidanju viza za građane Kosova.

To, po njemu, predstavlja znak da EU želi da radi zajedno s kosovskim vlastima na ubrzanju evropskog puta kako građani Kosova ne bi ostali jedini izolovani na Zapadnom Balkanu.