"Referendum na sjeveru Kosova ipak će biti održan, 14. i 15. februara", saopštio je novinarima ilegalni predsjednik opštine Mitrovica Krstimir Pantić.

Srpski mediji obavještavaju je Patić saopštio na sastanku sa ilegalnim predsjednicima opština i šefova poslaničkih grupa lokalnih samouoprava.

Pantić je rekao da je takozvani ministar za Kosovo Goran Bogdanović prenio stav Vlade Srbije da je referendum u ovom trenutku nepotreban, ali istivremeno nije osporio pravo njegovog održavanja.

Na referendumu bi građani iz četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom trebalo da se izjasne o tome da li prihvataju kosovske institucije.

Prema njegovim riječima, predstavnici lokalnih samouprava su izrazili spremnost da razgovaraju sa nekim koga Vlada ovlasti kako bi im bilo predočeno zbog čega referendum ugrožava srpske državne i nacionalne interese.

Međutim, do sada im se iz državnog vrha Srbije niko nije obratio po ovom pitanju, pa je na konsultacijama šefova odborničkih grupa zaključeno da nema razloga za odlaganje referenduma.

Posle izjave izvjestioca Savjeta Evrope Jelka Kacina da referendum ni na koji način neće ugroziti dobijanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU, odnosno da nema nikakve veze sa tim činom, na jutrošnjim konsultacijama sa šefovima odorničkih grupa je zaključeno da nema razloga za odlaganje i referendum, rekao je Pantić.