Evropska komisija započela je pregovore s Kosovom za putovanje bez viza. Međutim, veliki problemi - od regionalne politike do organiziranog kriminala - staju na put Kosova.

Komesarka za pravosuđe Evropske unije, Cecilia Malmstrom, pošla je put Prištine u četvrtak kako bi donijela dobre vijesti. Ona je takođe posjetila i jednu sigurnu kuću za zaštitu žena od trgovine ljudima i susrela se sa premijerom Hashimom Thaçijem.

"Da li će građani imati privilegiju putovanja bez viza sve zavisi od napora Vlade Kosova o implementaciji reformi", rekla je ona u saopštenju.

Kosovari jedva dobijaju vize za putovanje. Aplikacija za vizu u jednoj zemlji Evropske unije varira od 35 do 60 eura, gdje je prosječna plata dvesta eura i postotak prelazi više od 40 posto.

U isto vrijeme, sve zemlje koje su nastale iz bivše Jugoslavije mogu slobodno putovati bez viza u EU, piše "EU Observer", prenosi "Koha Ditore".

Vijest koju je dala Malmstromova je veliki signal da pet država koje nisu priznale nezavisnost Kosova - Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija - žele imati normalne odnose i ne žele vidjeti neuspjeh.

EU je već razvio okvir za nastavak procesa, iako EU nije u potpunosti priznala nezavisnost Kosova.

2009. godine EU je uveo "teritoriju Kosova" na popisu entiteta koji imaju potrebe za vize. Vijeće EU može se zaključiti o liberalizaciji viznog režima "bez predrasuda" o statusu Kosova.

Uprkos dobroj volji, razgovori s Kosovom mogu potrajati i do dvije i pol godine, u uspoređenju sa ispunjenim popisom u slučaju Bosne.

S obzirom da je jedan od glavnih uslova za liberalizaciju viznog režima s EU sigurnost granica, sjever Kosova ostaje i dalje veliki problem.