Udruženje potrošača Kosova saopštilo je da “Plazma keks” srpske fabrike “Bambi” iz Požarevca opasan za konzumiranje jer sadrži emulgatore koji izazivaju alergijske reakcije.

U saopštenju, koje je potpisao Selatin Kaqaniku, tvrdi se da se do tih rezultata došlo na osnovu navodnih izvršenih analiza u Nacionalnom institutu za zdravlje u Makedoniji.

Udruženje potrošača smatra, da “Plazma” koju za kosovsko tržište uvozi kompanija Elkos Group iz Peći, nije bezbjedna za konzumiranje.

„Proizvod sadrži emulgatore čiji tip nije naveden, primjetno je da "može da sadrži orahe u malim količinama."

Poznato je da neke vrste emulgatora mogu biti fatalne za neke klijente i mogu izazvati alergije sa nepredvidivim posljedicama. Treba uzeti u obzir da su neki potrošači alergični na orahe“, stoji u saopštenju ove organizacije.

Potrošači su zabrinuti, kako navode, i zbog korišćenja soje u proizvodu "Plazma Keks", za koju „postoji osnovana sumnja kod žena izaziva akne na  licu, ali i druge zdravstvene komplikacije“.

Udruženje potrošača tvrdi, da agencija „Halal“ Islamske zajednice Srbije, koja izdaje dozvolu za izvoz u islamske zemlje, a koja je komaniji „Bambi“ izdala certifikat za izvoz na Kosovo, nema nadliježnosti niti bilo kakvog uticaja na Kosovu.

Inače, dobijanjem sertifikata  „Halala“ prethode laboratorijske analize kako bi se utvrdilo da li su proizvođači proizvodima dodavali razne emulgatore i aditive (sastojke svinjskog porijekla, alkohola i insekata), što nije dozvoljeno Kur'anom.

Selatin Kaqaniku kaže da je namjera Udruženja kosovskih potrošača bila da ukaže na opasnost ovog proizvoda i zaštiti potrošače.

„Radi se o različitm deklaracijama koje su štampane na ambalaži. Na proizvodu nije objašnjeno o kojim se emulgatorima radi, a neki su emulgatori opasni“, kaže on.

Na pitanje novinara  koji je bio cilj ove akcije, Kaqaniku je rekao: „Cilj je da ja i vas kao potrošača štitim.“

„Ja tražim da na ambalaži stoji realna deklaracija, a ne da proizvod bude deklarisan a da unutra bude nešto drugo. Svaki potrošač o Zakonu o zaštiti potrošača ima pravo da bude informisan o svim sastojcima u proizvodu“.

Osim zabrinutosti za sastojke u Plazmi, ovo Udruženje zahtijeva i poštovanje odluke o reciprocitetu sa Srbijom.

„Pri uvozu robe, pogotovo prehrambenih artikala iz Srbije, nijedan artikal nije dobrodošao ako nije u saglasnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača“, rekao je Kaqaniku.

Udruženje potrošača je zabrinuto što, kako kažu, do sada nijedna institucija nije reagovala na uvoz srpskih proizvoda iako je Skupština Kosova nedavno potvrdila odluku o uvođenju reciprociteta sa Srbijom.

U kosovskim prodavnicama poslednjih nekoliko mjeseci primjetno je manje zastupljena srpska roba, koju zamjenjuju proizvodi iz Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Turske i drugih zemalja regiona.