Pokret "Samoopredjeljenje" u jutarnjim satima u ponedjeljak je odlučilo da prekine proteste ispred graničnog prelaza Merdare, samo nekoliko sati nakon što su prekinuti protesti i na graničnom prelazu Bijela zemlja, započeti juče oko 13 sati, uz obrazloženje da je Policija Kosova onemogućila snabdijevanje demonstranata neophodnim stvarima. 

Protest je prvo završen kod prelaza Bijela Zemlja, sinoć poslije 23 sata, a prema saopštenju "Samoopredjeljenja", odluka o prekidu demonstracija donijeta je zbog toga što je "policija blokirala logistički material koji je neophodan za dobrobit demonstranata".

Generalni sekretar Pokreta "Samoopredeljenje" Dardan Molliqaj izjavio je telefonom za Kosova press da je protest okončan, jer je ovog puta Policija Kosova upotrebila specijalni rat, jer je prekinula logističku podršku demonstrantima, uključujuči dostavu šatora, drva za ogrev, reflektora i drugih neophodne stvari.
Pokret "Samoopredeljenje" je nekoliko sati kasnije, u ranim jutarnjim časovima odlučio da prekine protest i kod Merdara, odnosno kod mjesta "Dva mosta" na periferiji Podujeva, na putu ka graničnom prelazu Merdare.

"Zbog ograničenja od strane policije u smislu logistike, i niskih teperatura koje vladaju tamo, postalo je nemoguće obezbjediti ostanak demonstranata u Merdaru", kaže se u saopštenju Pokreta "Samoopredeljenje", poslatom u jutarnjim satima.

U saopštenje se kaže da je pola sata poslije ponoći Policija Kosova uhapsila aktivistu Vetona Dragushu, koji je bio angažovan u nabavci ćebadi, hrane, reflektora i drugih potreba demostranata, a da je policija zaplijenila taj materijal.

"Samoopredjeljenje" je navelo i da je Policija Kosova blokirala sve puteve koji vode do mjesta protesta, s ciljem da blokira komunikaciju između urbanih centara i ljudi koji su protestovali.

"U 01.35 sati, predstavnici Pokreta ’Samoopredeljenje’ su prekinuli protest u Merdaru koji je organizovan s ciljem da se brane Republika i domaći proizvodi. U znak odgovornosti za dobrobit demonstranata, lideri pokreta ’Samoopredeljenje’ su ih zamolili da se mirno raziđu", nevedeno je u saopštenju.

Potpredsjednik Pokreta Shpend Ahmeti kazao je demonstrantima da će protesti biti nastavljeni i ubuduće, i u drugim oblicima.

On je najavio da će danas biti održan sasatanak rukovodstva "Samoopredjeljenja", na kome će biti odlučeno o daljim koracima.