Vlada Kosova ocjenila je da je protest pokreta Samoopredjeljenje na prelazima Merdare i Bela zemlja nepotreban i u suprotnosti sa odlukama Skupštine Kosova.

"Ovaj protest je u cjelosti nepotreban i u suprotnosti je sa odlukama Skupštine Kosova, izazvao je teškoće u slobodnom kretanju građana i roba, ali se Kosovska policija postarala da sloboda kretanja bude garantovana i da se putevi ne blokiraju", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Vlada je ocjenila da je pravo na proteste garantovano Ustavom i zakonima Kosova, ali da se ono ne sme zloupotrebiti. Takođe, politički protesti pokreta Samoopredjeljenje "ne mogu da uzdrmaju osnove demokratske države Kosova, koja je opredjeljena za dobrosusjedske odnose, privredu slobodnog tržišta i evroatlantske integracije".

"Vlada izražava visoko poštovanje za građane Kosova koji su se distancirali od takvog nepotrebnog političkog djelovanja koje ozbiljno šteti imidžu naše države", navodi se u saopštenju i dodaje da Vlada daje punu podršku Kosovskoj policiji u spriječavanju blokade puteva.