Aktivisti Samoopredjeljenja i dalje blokiraju po jednu kolovoznu traku ka prelazima Merdare i Bela zemlja, tražeći da se zabrani ulazak robe iz Srbije na Kosovo.

Policija je večeras ispred okupljenih postavila metalnu ogradu, da bi kontrolisala okupljenu masu.

Preko Merdara na Kosovo danas je ušlo pet kamiona iz Srbije, dok su preko prelaza Bela zemlja ušla tri kamiona, saopštila je kosovska policija.

Aktivisti Pokreta "Samoopredeljenje'' protest su započeli oko 13 časova kada su se okupili u Podujevu.

Oni su večeras saopštili da im je kosovska policija oduzela logistički materijal koji im je neophodan za dalji nastavak protesta. Navodi se da je policija oduzela jednu tendu, 10 reflektora, dva bureta za grejanje i jedno bure sa lož uljem.

Policija je prilikom oduzimanja tog materijala u policijsku stanicu sprovela i aktiviste "Samoopredeljenja" Agrona Kabashijai, Agrona Reku i Rexhepa Sulejmanija, dodaje se u saopštenju.

Današnji protest pristalica pokreta "Samoopredeljenje" znatno je mirniji od onog prije nedjelju dana kada je u skobu sa policijom povredjeno preko 80 osoba među kojima i trideset pripadnika kosovske policije.

Oko 1.500 članova i pristalica pokreta blokiralo je ranije danas magistralni put za Gnjilane, kod administrativnog prelaza Bela zemlja. Policija je od organizatora protesta zatražila da oslobode obje kolovozne trake, što su oni odbili.

Kod administrativnog prelaza Merdare je mirno. Kosovska policija postavila je kontrolne punktove i na putu Priština-Podujevo, na kojima se legitimišu svi građani i ne dozvoljava im se odlazak u pravcu prelaza Merdare, tako da je ovaj put blokiran.

U Podujevu se okupilo nekoliko stotina demonstranata, koje je jak kordon specijalne policije zaustavio na raskrsnici puta Priština- erdare kod Podujeva, između dva mosta.

Demonstranti, koji su zauzeli jednu kolovoznu traku, uzvikuju parole "Dole vlada" i nose transparente koji su direktno usmereni protiv kosovske vlade i premijera Hashima Thaçija. Policija je, u više navrata, zatražila od njih da se sklone s puta.

Iza kordona policije, kako javljaju prištinski mediji, nalaze se pripadnici elitnih jedinica Policije Kosova s punom opremom za razbijanje demonstracija, uključujući vozila sa vodenim topovima.

Policija je građanima delila i brošure s pravilima koja se moraju poštovati tokom protesta pristalica pokreta.