Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti u izjavi za RSE poručio je da će se nedjeljni protest koji je organizovao ovaj pokret nastaviti dok Vlada ne poduzme odgovarajuće mjere, zaštiti domaću proizvodnju i uvede reciprocitet prema mjerama koje provodi vlast u Beogradu.

Policija je u nedjelju zaustavila pristalice pokreta Samoopredeljenje da dođu do graničnih prelaza između Kosova i Srbije, a policija Kosova je saopštila da je kod prelaza Bela Zemlja uhapsila jednu osobu koja je oštetila jedan automobil koji se kretao.

“Od početka ovog mirnog protesta sprovodi se politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet sa Srbijom. Ni jedan šleper ili automobil iz Srbije nije prošao. Tako da, naš cilj pod motom “Srbija ne prolazi“ se sprovodi, a Policija Kosova je ta koja ne dozvoljava prolaz vozila iz Srbije unutar Kosova", rekao je Kurti za RSE.

On je naglasio da su to mirni protesti koji štite Kosovo.

"Reciprocitet se ne može vremenski ograničiti tako da mi ovde i dalje ostajemo. Ostaćemo ovde i narednih sati, i narednih dana, sve dok Vlada Kosova kaže da će zaštititi Republiku, da su granice sa Srbijom međunarodne, i da je Srbija neprijateljska zemlja kojoj se neće dozvoliti mješanje i ulaz kod nas“, poručio je Kurti.

Proteste je u nedelju na mjestu događaja pratio i šef nekadašnje verifikacione misije OEBS-a na Kosovu William Walker.

U izjavi za RSE, Walker navodi da je došao na Kosovo kako bi sam video reakciju policije nad demonstrantima, obzirom da su pojedini izvještaji pisali da je policija prošle nedjelje upotrebila nasilje nad protestantima. On je ovom prilikom ocjenio da ne vidi razlog da se neko suprostavlja mirnim protestima.

“Ovo se dješava u mnogim dijelovima svijeta, i svijet pozdravlja proteste u Siriji, Libiji, Egiptu. I ovdje ima protesta, i ne vidim razlog da se neko njima suprostavlja sve dok su oni mirni“, kazao je Walker.

Walker nije hteo da komentariše odluku Samoopredeljenja da protestuje u cilju blokade protoka robe iz Srbije na Kosovo, ali je izrazio skepticizam kada je u pitanju djelovanje Vlade Kosova naspram Skupštine Kosova.

“Ne znam detalje, ali znam da je Vlada uspjela da poništi jedan parlamentarni akt i ovo me tjera da sumnjam. Plašim se da nemam odgovor u vezi sa tim”, kazao je Walker komentarišući usvojenu odluku Demokratske partije Kosova u petak, koja je istovremeno poništila prethodnu odluku Skupštine koju je inicirao pokret Samoopredjeljenje.

U nedjelju je pet kilometara od Merdara, u blizini Podujeva, policija napravila kordon i tako zaustavila demonstrante da idu dalje. Demonstranti se nalaze na jednoj jednoj kolovoznoj traci, a druga je oslobođena za prolazak kosovskih vozila.

Policija je poduzela velike mjere bezbednosti, pa se na obezbeđivanju protesta nalaze i specijalne jedinice. Slično je i kod graničnog prelaza Bela zemlja.

Radio Slobodna Evropa