Policija Kosova je danas zaustavila pristalice pokreta Samoopredjeljenje da dođu do graničnih prelaza između Kosova i Srbije.

Pet kilometara od Merdara, u blizini Podujeva policija je napravila kordon i tako zaustavila demonstrante da idu dalje. Demonstranti se nalaze na jednoj jednoj kolovoznoj traci, a druga je oslobođena za prolazak kosovskih vozila.

Policija je poduzela velike mjere bezbjednosti, pa se na obezbjeđivanju protesta nalaze i specijalne jedinice. Slično je i kod graničnog prelaza Bela zemlja.

Na protestima pokreta Samoopredjeljenje u nedelju, u blizini granice Kosova i Srbije, se okupilo nekoliko stotina pristalica više nego prošli put, kada je u neredima 14. januara povređen veliki broj ljudi.

Pokret Samoopredjeljenje za danas je zakazao proteste, iako je Skupština Kosova u petak na zahtjev Demokratske partije Kosova usvojila novu odluku o reciprocitetu i tako poništila prethodnu odluku ovog pokreta od 7. decembra o reciprocitetu.

Predstavnici Samoopredjeljenja su novu odluku ocjenili neustavnom, te objasnili da protesti u nedejlju za cilj imaju 'odbranu Republike i domaće proizvodnje'.

RSE