Zbog nametanja volje delegata iz Srbije i Crne Gore te ignoriranja i odbijanja svakoga prijedloga delegata iz Slovenije, Kongres je 22. januara 1990. napustila slovenska, a potom i hrvatska delegacija.

U burnim vremenima Račan i ostatak delegacije hrabro su se ustali i napustili sjednicu Saveza komunista Jugoslavije. Milošević je pobjesnio. To je označilo početak raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U januaru 1990. godine održavao se 14. vanredni kongres SKJ na kojemu je trebalo donijeti važne odluke o budućem ustrojstvu Jugoslavije. Na sjednici dolazi do stalnih sukoba između izaslanika partija Srbije i Slovenije - svi prijedlozi slovenskog izaslanstva Milana Kučana glatko se odbijaju, a prijedlozi srpskog izaslanstva koje predvodi Slobodan Milošević izglasavaju se većinom.

Nakon dva dana rada, Slovenci 22. januara odlučno napuštaju sjednicu. U tom trenutku, nastavak kongresa ovisio je o tome hoće li hrvatsko izaslanstvo ostati ili otići kao i slovensko. Milošević predlaže ustanovljavanje novog kvoruma. Na poticaj Slobodana Langa, Račan prilazi govornici i izjavljuje 'da mi (izaslanstvo SKH) ne možemo prihvatiti Jugoslovensku partiju bez Slovenaca' te nakon toga i hrvatsko izaslanstvo napušta Kongres, što je označilo kraj vladavine SKJ.