Nove vladine reforme koje se tiču privatnih kompanija su podstrek za mlade kosovske profesionalce.

Yll Rugova i njegovi poslovni partneri nadaju se da će njihov novopokrenuti posao sa brzom hranom procvjetati na Kosovu uz pomoć vladinih napora koji za cilj imaju da smanje najvišu stopu nezaposlenosti u Evropi.

Njihova kompanija, Qytetari Anonim, pakira domaće uzgojene namirnice kao proizvode brze hrane, uz zvučne nazive, poput "Chuck Norris" sendvič. Dok kompanija na početku bilježi uspjeh, Rugova i njegovi partneri planiraju tražiti podršku vlasti kako bi pomogli Qytetari Anonimu u proširenju i napredovanju.

"Mnogi misle da je Kosovo zemlja u kojoj je teško otvoriti poslovnu djelatnost, ali mi ne mislimo tako. Naše iskustvo je da je na Kosovu veoma lako doći do novih ideja i otvoriti djelatnost, iz razloga što postoji otvorenost prema novim stvarima, promjenama," kazao je Rugova za SETimes.

I dok možda postoji obilje ideja, resursi su oskudni. Stopa nezaposlenosti iznosi 43%. Kosovo se također može pohvaliti najmlađom radnom snagom u regionu, sa prosječnom starosnom dobi od 26 godina.

Zvaničnici se nadaju da će novim programima putem Ministarstva trgovine i industrije (MTI) poduzetnicima dati više prilika. Na desetine potencijalnih poduzetnika učestvovalo je na sajmu zapošljavanja koji je organiziran prošlog mjeseca, a oko 400 studenata obavljalo je mjesečni pripravnički staž putem vladinog programa, rekla je Arta Istrefi, savjetnica ministra u MTI.

"Do sada, nekim reformama pojednostavljen je proces registracije poslovnih djelatnosti, ukidanje registracije za početnike u poslovanju," kazala je Istrefi. "Potrebna općinska dozvola za rad ima kraći rok za registraciju djelatnosti, u periodu od tri dana, što se može uraditi u 22 centra za registraciju, po principu "sve na jednom mjestu", u svim općinama. Ove i druge reforme imaju za cilj da pomognu u otvaranju poslovnih djelatnosti na Kosovu."

Istrefi je kazala da vlada nudi finansijsku i profesionalnu podršku malim i srednjim poduzećima.

"Neke pogodnosti koje nudi agencija za podršku su poslovni finansijski planovi do 10,000 eura, pružanje poslovne obuke putem vaučer-šeme za obuku, kompenzacije i finansiranja novih ideja, administrativne podršku novim djelatnostima i ostalog. Pored tih pogodnosti, u strategiji agencije, koja je usvojena prošlog jula, ide se na promociju poduzetništva i podršku izvornim djelatnostima," kazala je Istrefi.

Valon Çerkezi iz mjesta Obilić rekao je da pronalazak posla ili pokretanje djelatnosti na Kosovu predstavlja izazov. I pored diplome iz oblasti računarskog inžinjeringa, on nije mogao naći posao, i na kraju je uzeo pomoć od svojih roditelja i jedne organizacije kako bi pokrenuo malo poduzeće u oblasti pružanja računarskih usluga.

"Bilo je teško pronaći posao nakon diplomiranja i tada sam pomislio da bi bilo najbolje otvoriti sopstvenu djelatnost. Uprkos malom kapitalu, uspio sam u stvaranju imidža za svoju firmu, i sada radim sa četiri druga računarska inženjera na popravkama računara, pružanju usluga institucijama i pojedincima," kazao je Çerkezi.

Rugova, bivši dizajner, također se jako nada uspjehu. Svoje partnere upoznao je na univerzitetu, gdje su dvije godine planirali da otvore poslovnu djelatnost. Ideja je sinula kada su vidjeli da se brza hrana ne pakira i ne prodaje u prodavnicama i pomislili da je to jedan inovativan način za serviranje hrane.

"Naši budući planovi su da proširimo svoje proizvode i mjesto na tržištu, ali i da promoviramo svoje brendove. Ne samo putem tradicionalnog marketinga, već razmišljamo da podržimo projekte mladih ljudi, mladih talenata, ali i da promoviramo naše brendove i kompaniju," rekao je Rugova.

On dodaje da je su on i njegovi poslovni partneri željeli kreirati novi brend brze hrane na Kosovu, uključujući sendvič od goveđe kobasice, paradajza i sira, koji je dobio ime po američkoj filmskoj zvijezdi.

"Prvo bismo željeli da uzmemo Chuck Norris sendvič, jer svako zna ko je Chuck Norris, i onda smisliti neka zanimljiva imena," kazao je Rugova.

On i njegovi prijatelji nisu aplicirali za sredstva vlade, već su trojica partnera otvorili biznis svojim sredstvima. Međutim, u budućnosti planiraju aplicirati za sredstva, jer je tržište prihvatilo njihov proizvod i potrebna su im dodatna sredstva kako bi odgovorili na potražnju.

"Naša osnovna ideja bila je da se napravi nešto novo, ali prihvatljivo potrošačima. Želimo da naši proizvodi budu prihvaćeni. Naučili smo da pravimo naše proizvode od svega sa Kosova, ali nemaju svi lokalni proizvodi kvalitet koji će zadovoljiti naše klijente," rekao je Rugova.