Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, juče je na konferenciji za novinare tražio od premijera Hashima Thaçija da kaže kada se sastao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadičom, kako to navodi Wikileaks, i šta je bila tema razgovora.

Kurti se pozvao na informacije Wikileaksa da su se Thaçi i Tadić sastali dva puta, od čega jednom u vrijeme kada je Thaçijeva stranka PDK bila u opoziciji.

Napominjući da Thaçi nije nikada demantovao te informacije, Kurti je rekao da on mora da odgovori na pitanja koja se tiču tih sastanaka.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje traži od Thaçija da kaže kada je odlučeno da dođe do susreta, gdje je do njih došlo, ko je u njima učestvovao, na čiju inicijativu je do njih došlo, ko je tome posredovao, kakvi su bili zaključci, koga je Thaçi o tome obavjestio, ima li zapisnika sa tih sastanaka i kakvu korist od njih je imalo Kosovo.

Kurtija zanima i da li je Thaçi nekoga o tome obavjestio i da li su o tome znali u vladi, predsjednik, kao i Thaçijeva partija PDK.

Zvaničnik Samoopredjeljenja, Glauk Konjufca, koji je i potpredsjednik Skupštine, izjavio je da je usvajanjem nove odluku o reciprocitetu sa Srbijom prekjuče u Skupštini i poništenjem prethodne, usvojene na inicijativu "Samoopredjeljenja", "Hashim Thaçi pokazao da pošto ima 59 poslanika, može da dovodi Srbiju na Kosovo".

"Ovo je diktatura brojeva", rekao je Konjufca, dodavši da građani Kosova treba da znaju može li Thaçi da poništi i nezavisnost Kosova, ako mu bude "tijesno", samo zato što on ima 59 poslanika u Skupštini".

Poslije dešavanja u skupštini sve je, smatra on, moguće, ocjenivši da vlada kontroliše prostu parlamentarnu većinu, kojom manipuliše.