Kusturica neće morati vratiti tantjem na ime "đavolji šegrt", koje mu ostaje u trajnom vlasništvu.

Ustavni sud Crne Gore u četvrtak je donio jedinu moguću odluku: reditelj Emir Kusturica ima novinaru Andreju Nikolaidisu isplatiti, odnosno vratiti 12.000 eura koje je, prema prethodnoj sudskoj odluci, uzeo na ime "duševnih bolova, povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti", a koje mu je tekstom "Đavolji šegrt" objavljenom u nedjeljniku "Monitor", tobože, nanio Nikolaidis.

Haške presude

Kusturica će tako morati iskeširati sve što je od Nikolaidisa nezakonito maznuo, osim tantjema na ime "đavolji šegrt", koje je ovih godina koristio, a koje mu Nikolaidis, onako džentlmenski, ostavlja u trajno vlasništvo.

Presuda Ustavnog suda Crne Gore došla je upravo u vrijeme kada se na Nikolaidisa, osim aktuelne vlasti, ustremila sva raspoloživa novinarska artiljerija, politička opozicija i nevladin sektor Republike Srpske, vođen operativcima svog beogradskog generalštaba. 

Opet zbog mišljenja koje je ovoga puta u tekstu "Šminkanje političkog monstruma" Nikolaidis izrekao o smiješnom skupu slavljenika 20. rođendana RS i zločinačkoj armaturi temelja slavljenice na koje već godinama svijet upozoravaju jedna za drugom haška presuda.

Doduše, artiljerija je proradila na guranje, odnosno na tužbalicu nepravedno zapostavljenih crnogorskih čuvara lika i djela Radovana Karadžića, po potrebi  preobučenih u evropske haljine i kostime.

Oni su u liku "demokrate" Koče Pavlovića, sa zakašnjenjem, ali prvi zakukali na tobožnju "terorističku zavjeru" Andreja Nikolaidisa i njegove namjere da dinamitom pronađenim u dvorani "Borik" retroaktivno poravna i dvoranu i njene slavljenike s Miloradom, Irinejom, Borisom i Emirom na čelu, te Emilom Vlajkijem i Draganom Čovićem pride.

Uzaludan posao

Šta je to toliko moćno u svom tekstu izrekao Nikolaidis pa su na njega krenuli bajoneti pritajenih karadžićevaca iz cijele regije? Izrekao je veliku istinu?!

Istina koju je o genezi slavljenja Dana RS napisao Nikolaidis na čistinu je, ustvari, izvukla strah banjalučkih slavljenika, svjesnih da su riječi i čestitanja koja su se tamo čula ništa drugo do kolektivna oda zločinu počinjenom nad nevinim čovjekom.

Njihov strah je veći i od bijesa koji danima ne mogu kontrolirati, jer im je Nikolaidis, uz sve što im je pobrojao, pokazo da ih se ne boji. Pokazao im je da je intelektualac, slobodan da o vremenu u kome živi svjedoči i prosuđuje kroz činjenice i događaje. Pokazao im je da se riječ izgovorena njegovim perom uzima kao fakt, a da je svako šminkanje fakata uzaludan posao šminkera, posebno kad im se kao temeljna, boja krvi, ukazuje kao neizbježna.

Nikolaidis je ovih dana na njihovom raspelu. Nanišanjen da za istinu plati kao što je i Kusturici jednom platio, ali i rasterećen saznanjem da sve što takvi otmu, kad-tad, moraju i da vrate.  

Neprekidna veza sa BiH

Andrej Nikolaidis, bosanskohercegovačko-crnogorski novinar i književnik, rođen je u Sarajevu 1974. godine. Početkom rata 1992. odlazi u Ulcinj, rodno mjesto svoga oca, odakle nikada nije prekidao vezu sa Sarajevom i BiH.

Kolumnista je nekoliko sedmičnika iz Crne Gore i BiH, redovni dopisnik portala "E-novine". Trenutno je zaposlen na mjestu savjetnika predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića. Oženjen je pjesnikinjom Sanjom Martinović.

Dnevni Avaz