Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga poručila da svi politički subjekti rješenja za probleme treba da traže u okviru institucija i dijalogom, a ne protestima.

U saopštenju iz kabineta predsjednice navodi se da se Jahjaga sastala sa liderom Demokratske partije Kosova i premijerom Hashimom Thaçijem, predsjednikom Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafom, predsjednikom Samoopredjeljenja Albinom Kurtijem, potpredsjednikom Alijanse za budućnost Kosova Blerimom Shalom i predsjednikom Alijanse Novo Kosovo Behgjetom Pacollijem.

Posebna tema razgovora bila je aktuelna situacija u zemlji, posebno posljedice pokušaja pokreta Samoopredeljenje da blokira plelaze Merdare i Bijela zemlja 14. januara i ponovnom protestu i blokadi tih prelaza koje je za sutra najavio taj pokret.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je, u okviru ustavnih ovlašćenja, počela susrete sa parlamentarnim političkom partijama koji su u funkciji rasprave o načinima i oblicima zajedničkog djelovanja, piše u saopštenju.

Predsednica Kosova je kazala da svi politički subjekti rejšenja za probleme treba da traže u okviru institucija i dijalogom poštujući Ustav i zakone Kosova.

Jahjaga je ocjenila da rasprava i proces odlučivanja treba da se odvijaju u okviru institucija Kosova i da tu treba da se doprinosi izradi usaglašavanju i ostvarivanju politika, piše u saopštenju.

Poslije susreta sa predsjednicom Jahjaga, lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti je ponovio da će pokret na čijem je čelu sutra u 13 časova održati protest i blokirati puteve ka prelazima Merdare i Bijela zemlja.