Plan i vizija Vlade, predstavljaće zapravo odgovor na plan predsjednika Srbije i okvir političkog dijaloga između Prištine i Beograda.

Dok raste međunarodna podrška za plan predsjednika Srbije Borisa Tadića za Kosovo, u isto vrijeme povećava se pritisak na Vladu da objavi svoju viziju za sjever Kosova, u obliku ponude za Srbe koji tamo žive, prenose danas mediji pozivajući se na međunarodne izvore.

Domaći mediji navode da se od Vlade zahtijeva da što prije formuliše svoju viziju za sjever Kosova, što je zatražila i Evropska komisija u Izvještaju o napretku Kosova.

Plan i vizija Vlade, predstavljaće zapravo odgovor Prištine na plan predsjednika Srbije i okvir političkog dijaloga između Prištine i Beograda, prenose mediji.

Dijalog, koga su diplomate za domaće medije označile velikim slovom "D“, omogućio bi da Kosovo i Srbija, slično modelu dvije Njemačke, egzistiraju ne ometajući jedna drugu i u slučaju da Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, prenosi list Koha ditore.

Taj dijalog će omogućiti da "Kosovo i Srbija priznaju postojanje jedna druge, bez potrebe za priznavanjem nezavisnosti", prenosi Koha ditore.

Poslije Velike Britanije i Francuska podržava plan predsjednika Srbije kao dobru osnovu, za Priznavanje postojanja, ali ne za ono što je francuski ambasador na Kosovu Jean Francois Fito nazvao diskusijama.

Fito je izjavio za Koha ditore da je prijedlog dobar signal koji pokazuje spremnost Srbije za saradnju.

List podsjeća da je ranije pisao o tome da se u diplomatskim krugovima priprema jedan novi proces dijaloga između Prištine i Beograda, nakon tehničkog dijaloga između prištinskog tima koji vodi Edita Tahiri i beogradskog na čelu s Borislavom Stefanovićem.