Vođe paralelnih opština na sjeveru Kosova mogu da odustanu od referenduma, ako dobiju garancije od Beograda da će održati izbore na Kosovu. se jamči da će Beograd održati izbore na Kosovu. Prema pisanju beogradskih "Vijesti", a kako prenosi Telegrafi, Srbi sa Kosova traže da se osim lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih izbora, koji bi se održali istovremeno kad i u Srbiji, od Vlade Srbije traži i "raspisivanje pokrajinskih izbora".

Prema istom izvoru, Beograd će srpskim zahtjevima izaći u susret samo ako ponovo ne prođe kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji, ako Brisel početkom marta kaže "da" Srbija će morati, zbog daljih pregovora o evropskim integracijama i još većih pritisaka da se odrekne institucija na Kosovu.

Isti izvori kažu da je Beograd "će se sastati", ako ne i premašiti svoju kandidaturu ožujak u ožujku. Ali ako Bruxelles kaže: "Da", Srbija bi biti prisiljena - zbog daljnje pregovore o euro-atlantskim integracijama - da se odrekne paralelnih institucija na Kosovu.

To bi, kako izvještavaju Vijesti, značilo priznavanje nezavisnog Kosova, gdje bi Boris Tadić i vlada Mirka Cvetkovića "rizikovali ozbiljan sukob sa Srbima na sjeveru Kosova, a i sa mnogim u Srbiji".

"Ukidanje opština i drugih srpskih institucija ne dolazi u obzir. Beogradu smo poslali jasan zahtjev da, kad i u Srbiji, raspiše izbore i na Kosovu, tražili smo da se, osim lokalnih i parlamentarnih, održe i pokrajinski izbori, ako ne mogu na cijelom Kosovu, onda bar tamo gdje mogu. Želimo da formiramo Skupštinu KiM koja bi imala svoje organe (Veće) i bila najveći autoritet za sve preostale Srbe u Pokrajini

To je, izvještaji Vijesti, implicitno priznanje neovisnosti Kosova, srpski predsjednik Boris Tadić na srpski premijer Mirko Cvetković i "ugroziti sukoba sa Srbima na sjeveru Kosova, i mnogi drugi u Srbija".

"Uklanjanje srpski općina i drugih institucija ne dolazi do izražaja. Beograd poslali zahtjev za jasno da osim lokalnih i parlamentarnih izbora, na čekanju pokrajinske one, ako ne u cijelom Kosovu, onda barem gdje mogu. Želimo uspostaviti Skupština Kosova, koji će imati svoje tijelo i da će biti vodeći autoritet za sve Srbe u pokrajini", kaže izvor, prema kojima još nije dobio odgovor iz Beograda.

"Iz Beograda još nema odgovora, čekaju i taktiziraju, a i konsultuju se sa EU: ako kandidatura ne prođe - raspisaće lokalne i parlamentarne izbore, pokrajinske, siguran sam, neće ni u jednoj varijanti, prvo, zato što ih je tehnički teško, a u nekim delovima i nemoguće organizovati, i drugo, jer bi se dodatno zamerili međunarodnoj zajednici", prenose Vijesti.

"Raspisivanje pokrajinskih izbora je delikatna i teško ostvariva ideja, jer bi dovela do velikih problema sa međunarodnom zajednicom. Iako nije zadovoljan međunarodnim institucijama, Beograd im se neće zamerati, jer su one jedini "kanal" preko koga se komunicira sa Prištinom", smatra Oliver Ivanović, takozvani državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo.