Dijalog za liberalizaciju viza, bez Vodiča kojim će nam pokazati "domaći zadatak" je samo jedna infuzija koja je data Republici Kosovo kako bi nam održali nade, i ništa drugo.

Na početku dijalog bez Vodiča, je nešto što se desilo zemljama regiona, koje su takođe prošle kroz ovaj proces. Ovako su početak dijaloga za vize ocjenili analitičari i opozicija, koji je u četvrta evropka komesarka Cecilia Malmstrom službeno otvorila svojom posjetom Prištini.

Analitičari su također kritikovali i dužnosnike Vlade Kosova koji daju lažne nade svojim građanima, koji će navodno ove godine putovati bez viza, a koji se u ovom slučaju odnose na ministricu za Evropske integracije, Vloru Çitaku.

"Nekorektno je da daješ takve izjave i daješ građanim lažnu nadu", rekao je za "Zëri" dobri poznavalac evropskih integracija, Shenoll Muharremi.

Prema njegovim riječima, nije normalno da se odredi datum, jer još uvijek neznamo datum dobijanja Vodiča.

Pesimista za ovo je i analitičar Behxhet Shala.

U međuvremenu, bivši ministar vanjskih poslova Kosova Skënder Hyseni izjavio je da je pokretanje dijalog o viznom režimu samo infuzija optimizma koja je data Vladi. Dakle, prema njegovim riječima Vlada treba da od Evropske komisije traži tačan datum Vodiča i datum liberalizacije, isto kako se desilo sa drugim zemljama.