Sukob na pomolu! Grupa elitnih američkih komandosa operiše kod granice Irana, a mornarica gomila brodove u Persijskom zalivu.

Sve ukazuje na to da se približava veliki sukob Irana s jedne, i koalicije okupljene oko Izraela i SAD s druge strane. Tim specijalno utreniranih marinaca, koji su posebno obučeni za delovanje u ekstremnom okruženju, već operiše u blizini Irana, potvrdio je u četvrtak oficir specijalnih snaga vojske SAD.

Bombardovanje

Taj tim, poznat pod nazivom „Udružena jedinica za specijalne operacije - Savjet za koordinaciju u Zalivu“, ima zadatak da nadgleda i koordinira vojne operacije američke vojske i naftom bogatih američkih saveznika u regionu (koje sve smatraju Iran smrtnim neprijateljem).

Vašington je spreman za rat u zalivu, potvrdio je državni sekretar za odbranu SAD Leon Paneta.

"Ne pravimo bilo kakve posebne korake. Zašto bismo? Znate, iskreno, mi smo potpuno pripremljeni da kontrolišemo situaciju", rekao je Paneta.

Američka mornarica je najavila da će napasti Iran ukoliko brodovi Islamske Republike pokušaju da zatvore Ormuski moreuz, najvažniju tranzitnu naftnu rutu na svijetu.

Analitičari su najavili da će napad vjerovatno početi bombardovanjem iranskih nuklearnih postrojenja.

Naučnike ubio UN

Američka mornarica trenutno u Zalivu ima dvije grupe brodova, predvođene nosačima aviona, a vojska je stacionirana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Kuvajtu i drugim državama u regionu.

Istovremeno, Iran je optužio UN da je Mostafa Ahmadi Roshan, vrhunski nuklearni fizičar, ubijen 11. januara, stradao zbog curenja podataka iz sjedišta te organizacije u Njujorku.

Zemljotres izazvali Ameri?

Teoretičari zavjere, pogotovo oni koji tvrde da SAD imaju klimatsko i tektonsko oružje, jučerašnji zemljotres od 5,5 stepeni po Merkalijevoj skali proglasili su „sumnjivim“, pošto se dogodio baš u vrijeme najveće tenzije u regionu. Udar je pogodio grad Nejšabur, na sjeveroistoku Irana, a povrijeđeno je više od 30 ljudi.