Ne dolazi u obzir podjela Kosova ni promjena granica na Balkanu, poručio je zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker sa svoje balkanske turneje.

"Ne može biti promjene granica, ni podjela, ni zamjene teritorija u regiji. Srbi na jugu Kosova su se integrirali i sad su građani slobodnog i demokratskog Kosova, i Srbi na sjeveru integrirat će se u kosovske institucije",izjavio je zamjenik pomoćnika Hillary Clinton za vrijeme posjete Prištini. Do 26. januara Reeker je u posjeti Srbiji, Makedoniji, Turskoj i Austriji.

S druge strane, predsjednik Srbije Boris Tadić ovih je dana izjavio da se odnosi između Kosova i Srbije mogu poboljšati, a problemi riješiti dijalogom ako se pripazi na četiri pitanja: rješenje za upravljanje manastirima Srpske pravoslavne crkve, garancije za Srbe u enklavama južno od Ibra, garancije za imovinu Srbije i srpskih državljana na Kosovu, te posebno rješenje za sjever Kosova, sa većinskmi srpskim stanovništvom.

Beogradska Politika prenosi izjavu ambasadora Velike Britanije da sve to što to Tadić traži već postoji, zapisano u Ahtisaarijevom planu, mirovnom planu međunarodnog izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija iz 2007. godine. Tadićev je prijedlog već odbila Priština.

"Moramo uzeti u obzir druga rješenja: model Sjeverne Irske, Južnog Tirola, Ĺlandskih otoka, neka rješenja sa prostora bivše Jugoslavije", rekao je Tadić.

SAD i Velika Britanija odmah su mu odgovorili da neće biti nove Republike Srpske na sjeveru Kosova.