Pokret Samoopredjeljenje saopštio je u petak uveče da ne odustaje od protesta najavljenih za nedjelju na granici sa Srbijom, iako je Skupština Kosova u petak usvojila odluku kojom je Vladi naložila da uspostavi recipročne mjere sa Srbijom.


Samoopredjeljenje je na vanrednoj sjednici predsjedništva te partije, nakon rasprave u Skupštini Kosova, donijelo odluku da održi proteste u nedjelju na prelazima Merdare i Bela zemlja.
 
Na zahtjev Parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova, Skupština Kosova usvojila je novi prijedlog o reciprocitetu i tako poništila prethodnu usvojenu odluku o ovom pitanju Pokreta Samoopredeljenje.
 
Adem Grabovci, šef parlamentarne grupe DPK-a izjavio je da usvojenom odlukom Skupština Kosova pozdravlja sve postignute sporazume između Vlade Kosova i Srbije i podržava njihovo sprovođenje, te se nalaže Vladi da uspostavi recipročne mjere sa Srbijom i da izvještava Skupštinu svaka tri mjeseca o toku dijaloga i reciprociteta.
 
Grabovci je ocjenio da ovaj prijedlog otvara perspektivni put zemlji.
 
Izglasavanjem nove odluke poništava se prethodna pokreta Samoopredeljenje o reciprocitetu sa Srbijom.
 
Ovaj pokret je 14. januara protestvovao i pokušao da blokira protok robe iz Srbije na Kosovo, optužujući Vladu da ne sprovodi prethodno usvojen prijedlog.