Sud u Stokholmu osudio je u petak Milića Martinovića na doživotni zatvor i novčanu kaznu od 235.000 dolara zbog ratnog zločina u selu Ćuška, kod Peći, 1999. godine.

Sud je utvrdio da je Martinović (34) kriv za ratne zločine, ubistvo, pokušaj ubistva i paljenje imovine u selu Ćuška, 1999. godine.

Martinović će, kako je navedeno, biti izručen Srbiji nakon što odsluži kaznu. U Švedskoj, naime, doživotna kazna obično bude preinačena u kaznu od 12 do 16 godina zatvora.

Martinović koji je zatražio azil u Švedskoj, uhapšen je u aprilu 2010. godine na zapadu te zemlje.


 
U Beogradu se sudi grupi od 12 pripadnika nekadašnje paravojne formacije "Šakali" za ubistvo najmanje 44 albanska civila u selu Ćuška, na teritoriji opštine Peć, 14. maja 1999. godine, pljačke i paljenja imovine civilnog stanovništva i primoravanja albanskog stanovništva da napusti Kosovo.
 
Po optužnici naredbu za napad na selo Ćuška izdao je komandant 177. Vojno teritorijalnog odsjeka Peć, a neposredni komandir voda poznatog pod nazivom "Šakali" bio je Nebojša Minić koji je zbog ratnog zločina u Peći po međunarodnoj potjernici uhapšen 2005. godine u Argentini, a u toku ekstradicionog postupka preminuo je od side.
 
Minić je, kako se navodi u optužnici, organizovao napad tako što su se optuženi, koje je rasporedio u četiri grupe, razvili u strelce i krenuli u pretres sela, i pucajući iz automatskih pušaka terali civile da se okupe na jednom mjestu, oduzeli im vrijedne stvari, zapalili kuće, a potom vršili pojedinačna i grupna ubistva.
 
Iz sela je proterano u grupama više od 400 žena, dece i staraca, a muškarce koji su izdvojeni pripadnici "Šakala", Teritorijalne odbrane i policije, podjelili su u tri grupe i grupno ih ubijali, pucajući istovremeno iz automatskih pušaka. Više od 40 kuća je zapaljeno.
 
Posmrtne ostatke su, kako se navodi u optužnici, skupili na gomilu, prekrili sunđerima i ćebetom i zapalili.