Šef palestinske diplomatije rekao je da je ovo 131. zemlja koja je priznala palestinsku državu u granicama prije Šestodnevnog rata u junu 1967. godine.

Izvori palestinskog ministarstva vanjskih poslova saopćili su AFP-u u četvrtak da je Tajland priznao palestinsku državu.

Palestinske vlasti su u srijedu primile zvanično pismo Tajlanda u kojem priznaje palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, saznaje agencija iz istog izvora.

Nakon ovog pisma, predsjednik Mahmoud Abbas zahvalio je "tajlandskom kralju i vladi na zvaničnom priznavanju palestinske države", objavila je palestinska novinska agencija Wafa.

"Pokrenuta je zvanična procedura u pogledu uspostavljanja diplomatskih odnosa", dodaje se.

Šef palestinske diplomatije Riyad Al-Malki rekao je da je ovo 131. zemlja koja je priznala palestinsku državu u granicama prije Šestodnevnog rata u junu 1967. godine.

Pesimisti u pogledu nastavka mirovnih pregovora s Izraelom, koji su prekinuti od septembra 2010. godine, Palestinci žele dobiti članstvo palestinske države u Ujedinjenim narodima (UN) kao punopravna članica.

Izrael i SAD se kategorički protive ovom pristupu i tvrde da palestinska država može biti samo rezultat mirovnog sporazuma.

Palestina je u 2011. godini registrirana kao punopravna članica jedne od glavnih UN-ovih agencija - Organizacije UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Merkel traži napredak u pregovorima

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je u četvrtak u Berlinu Abbasa i izrazila želju da se postigne napredak u okviru mirovnih pregovora između Palestinaca i Izraelaca.

"Važno je da se postigne napredak i da dvije strane razgovaraju jedna s drugom, što se nije dogodilo već nekoliko mjeseci", izjavila je kancelarka i pokazala optimizam, izjavivši da "vrata još nisu zatvorena" za bolje rezultate.

"Njemačka je razvila prijateljstvo s Izraelom, kao i s Palestincima, pa zbog toga može imati važnu ulogu u okviru dijaloga u regiji", izjavio je Abbas.

Nastavak izraelske kolonizacije na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu izazvao je zamrzavanje izraelsko-palestinskih pregovora od septembra 2010. godine.

Palestinski predsjednik je u nedjelju počeo jednosedmičnu turneju po Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Rusiji, koje su članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Al Jazeera