Šef Eulexa Xavier de Margnac izjavio je danas u Prištini poslije sastanka sa komesarkom za unutrašnje poslove Evropske unije Cicilie Malmstrom da je pitanje vizne liberalizacije ključno za stanovnike Kosova, saopštio je Eulex.

"Komesar i ja smo se saglasili da je jačanje i unapređenje vladavine zakona na Kosovu osnovni dio procesa vizne liberalizacije", kaže se dalje u saopštenju i dodaje da u toj oblasti ključnu ulogu ima Eulex.

"Eulex će učiniti sve što može da podrži taj proces, ali, na kraju, da istaknem, na Kosovu je da preuzme odgovornost i obavi većinu posla", kaže se u saopštenju Eulexa.

Komesarka za unutrašnje poslove Evropske unije Cicilia Malmstrom je pohvalila rad Eulexa i njegov doprinos razgovorima o viznoj liberalizaciji na Kosovu.

"Iskustvo i rad Eulexa će nam biti od velike koristi, kao i njegova izvanredna saradnja sa kosovskim vlastima", rekla je Malmstromova, navodi se u saopštenju Eulexa.

Malmstromova je pokrenula danas u Prištini dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom, uz napomenu da će građani Kosova moći da putuju bez viza tek pošto kosovska vlada sprovede suštinske reforme.