Evropska komisija je i zvanično započela dijalog sa Kosovom oko procesa liberalizacije viza. Početak dijaloga je potvrđen i od strane Komesarke za unutrašnja pitanja, Cicilie Malmstrom, nakon sastanka koji je obavila sa premijerom Hashimom Thaçijem.


Premijer Hashim Thaçi ocjenio je početak dijaloga za liberalizaciju viza historijskim danom i otvaranjem novog poglavlja za Kosovo. On je izrazio spremnost Vlade na ispunjavanje svih kriterija potrebnih za liberalizaciju viznog režima.

Očekivanja u Prištini su već dugo vrijeme bila da EU od danas preda Kosovu Vodič za vize, ali Masmstrom je rekla da su procedure iste za sve zemlje, tako da "prvo započinje dijalog, nakon toga se određuju preduslovi koji dovode do dobijanja Vodiča".

"Ono što danas radimo je da smo ovdje kako bi potvrdili da su uslovi za početak dijaloga ispunjeni", rekla Malmstrom, potencirajući takođe situaciju povratka i reintagracije osoba vraćenih iz zemalja EU na Kosovo. Početak dijalog podrazumijeva političku odlučnost, dok su drugi uslovi povezani sa tehničkim pitanjima i zakonodavstvom", rekla je Malmstrom.