U Okružnom sudu u Prizrenu u srijedu je održan sudski pretres protiv 73-godišnjeg T.B. iz sela Shkoza kod Mališeva. On se tereti da je 27. septembra 2011. godine teško ranio ljubavnika bratove žene.

Na osnovu optužnice, kritične noći T.B. je čuo oborna vrata kako se pomjeraju od vjetra i izašao kako bi ih zatvorio. U tom momentu primjetio je da su se otvorila ulazna vrata bratove kuće, koji se nalazi na radu u Hrvatskoj. Otišao je da zatvori vrata i primjetio je da u kući nema bratove žene. Probudio je djecu i pitao gdje im se nalazi majka. Ona nisu znala odgovoriti.

Odlučio je da je sačeka ispred ulaznih vrata kako bi otkrio gdje je snajka bila. Nakon 2 sata, poslije ponoći, došlo je jedno vozilo koje se zaustavilo ispred vrata. Iz njega je izašla bratova žena Sh.B. (42). Onda je optuženi izišao ispred vozila rekavši vozaču da zaustavi auto ali je on samo produžio.

T. B. je rekao da je gađao sjekirom vozilo, ali nije mogao da ga pogodi. Potom je izvadio revolver marke Zastava "TT" i ispalio pet metaka u njegovom pravcu. Jednim metkom ga je pogodio u glavu, sada povređenog Rr.T. koji se i sada nalazi u bolnici i u kritičnom je stanjui.

Tužilaštvo tereti optuženog da je počinio kazneno djelo "pokušaj ubistva" i kazneno djelo posjedovanja, kontrole, nošenja i neovlaštene upotrebe oružja.

U sudu, pred sudskim vijećem, izašao je brat žrtve, koji je izjavio da nije upoznat sa kritičnim danom, ali je izjavio da se ne slaže sa kaznenim djelom protiv optuženog i takođe je izjavio da je njegova porodica oprostila optuženom, zbog okolnosti događaja.

U srijedu se pred sudom takođe pojavio i sudskomedicinski ekspert, dr. Tefik Gashi koji je u potpunosti podržao datu ekspertizu u pisanom obliku, dok je za žrtvu rekao da mu je oštećen dio mozga, i to pokazao preko monitora koji su se nalazili u sudnici.

Doktor je izrazio čuđenje kako je ova osoba mogla da preživi uzimajući u obzir ozlijede koje je dobio na mozgu.

Gashi je pojasnio da se žrtva sada nalazu u polu paralizi i oštećeni djelovi mozga nikada se neće moći regenerisati.

Tužitelj, predstavnici žrtve i odbrana optuženog su se dogovorili da ne čekaju da se žrtva pojavi na sudu jer zbog njegovog zdravstenog stanja to bi moglo blokirati sudski proces, čekajući ozdravljenje žrtve možda i godinama.

Optuženi T.B. u svom pojavljivanju pred sudom rekao je da je čuo oborna vrata koja su se pomjerala zbog vjetra i kada je izašao napolje video je da su i ulazna vrata kuće njegovog brata otvorena i da snajka nije u kući.

"Tada sam vidio da tu nisu čista posla", rekao je optuženi.

On je priznao kazneno djelo i rekao da se uopšte ne kaje, ali se obratio tužiocu i sudskom vijeću više puta riječima: "Uzaludno me mučite, jer sam ja nevin. Branio sam svoju čast, ušao je u moj obor".

Nadalje, on je dodao da žrtvu nije uopšte poznavao i da ga je po prvi put vidio te kritične noći.

"Zaklinjem vam se da je to učinio moj sin, i da se kasnije spasi, kao u ovom slučaju, ubio bih ga sopstvenim rukama. A vi me uzalud držite u zatvoru", obratio se tužitelju i sudskom vijeću.

"Čak i da me osudite na 100 godina, neću se pokajati, jer znam zašto sa zatvoren", izjavio je optuženi.

Konačnu riječ će biti 2. februara. Do tada, optuženi će i dalje biti u pritvoru.

42-godišnja Sh.B. "zabranjena ljubav" zbog koje se desio slučaj proljevanja krvi sada se nalazi u skloništu i ne smije da se vrati kući, potvrdilo je tužilaštvo za list JnK.