Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga u naredna tri dana, kako se očekuje, pozvaće sve političke snage i parlamentarne i one vanparlamentarne u pokušaju prevazilaženja novonastale situacije, poslije 14. januara.

Međutim, ne očekuje se da Jahjaga može dovesti za istim stolom poziciju i opoziciju poslije zaoštravanja odnosa između Thaçijeve vlade i partije Albina Kurtija oko primjene odluke Skupštine o političkim, privrednim i tržišnim recipročnim mjerama sa Srbijom, prenosi list „Zëri“.

Visoki savjetnik predsjedništva Ramush Tahiri izjavio je listu „Zëri“ u telefonskom razgovoru da će predsjednica Jahjaga odmah nakon povratka iz Ujedinjenih emirata pozvati sve političke subjekte i parlamentarne i vanparlamentarne na razgovore o posljednjim događajima na Kosovu.

Tahiri nije mogao da potvrdi datum kada će biti pozvane političke partije ali je naglasio da bi to moglo da se desi prije 22. januara, za kada ju Samoopredjeljenje najavilo ponovnu blokadu graničnih prelaza Merdare i Bijela zemlja.

Svi su izgledi da se Jahjaginom pozivu neće odazvati partija Albina Kurtija. Demokratski savez Kosova smatra da je ovaj dijalog preko potreban iako su zvaničnici ove partije skeptični da predsjednica Jahjaga može dovesti za istim stolom zvaničnike Thaçijeve partije i Samoopredjeljenja.

„To bi bio formalan sastanak i bez uticaja imajući u vidu političku težinu koju trenutno ima predsjednica Kosova“, kazao je potpredsjednik LDK-a Lutfi Haziri.