Nova runda razgovora Beograda i Prištine biće održana samo nakon davanja signala obje strane da se slažu u vezi sa regionalnim predstavljanjem Kosova.

"Cilj je da se ne saziva nova runda pregovora sve dok se ne razmotri mogućnost da obje strane zabilježe napredak i postignu sporazum po pitanju regionalne saradnje", navodi "Koha Ditore", pozivajući se na izjavu neimenovanog međunarodnog diplomate.
 
"Strane ne biljleže nikakav pomak, ali se smatra da treba uložiti više napora da se ovo veoma bitno pitanje riješi", kazao je diplomata.

List navodi da će sljedeće sedmice posrednik u dijalogu Robert Cooper posjetiti Prištinu i Beograd, kako bi rješio neslaganje dve strane oko sadržaja fusnote koja treba da stoji uz ime prilikom regionalnog predstavljanja Kosova.

Zamjenik pomočnika američkog državnog sekretara Philip Reeker nije do sada uspio da ubjedi Prištinu i Beograd da naprave kompromis u vezi predstavljanja Kosova, dodaje "Koha", podsjetivši da je Kosovo diglo ruke od izraza "Republika", ali da Beograd insisitira da u fusnoti stoji "na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti".

Zamjenik kosovskog premijera Edita Tahiri ranije je rekla da kosovska vlada ni u kakvom slučaju neće prihvatiti predstavljanje Kosova koje ima veze sa Rezolucijom 1244.

"Naš stav je jasan. Ni u kakvom slučaju ne prihvatamo povezivanje sa Rezolucijom 1244. Kosovo će biti predstavljeno kao nezavisna i suvjerena država. Srbija treba da shvati da dokumenti i instrumenti poput Rezolucije 1244 pripadaju prošlosti", kazala je Tahiri.